توسعه هر کشور در توجه به مطبوعات است/ توجه علمای گذشته به نشریات
[ad_1]
به گزارش پایگاه خبری آموزشگاه رسانه، سید فرید قاسمی ظهر پنجشنبه با حضور در کتابخانه آیت الله بروجردی(ره) و بازدید از گنجینه کتب شخصی این مرجع فقید در جمع پژوهشگران حوزه کتاب و مطبوعات حضور یافت و با اشاره به اینکه رشد هر جامعهای در گرو چاپ و نشر کتب و مطبوعات است، اظهار کرد: توسعه هر جامعهای در طی یک فرآیندی به وجود میآید و جامعه خردمند محقق میشود.
وی با بیان اینکه جامعه خردمند تعریف شده است، تصریح کرد: در این جامعه مبدأ و مقصد به صورت پرواضح مشخص است و میتوان گفت دادههای جامعه خردمند از لابه لای قفسه کتب و مطبوعات استخراج میشود به همین دلیل باید ریشه جوامع توسعه یافته را در کتابخانهها باید جست و جو کرد.
این پژوهشگر تاریخ مطبوعات ایران با اشاره به اینکه در کشور آمریکا پس از تغییر هر رئیس جمهور، همه کارمندان و کارگران کاخ سفید عوض میشوند، بیان کرد: تنها کسی که در کاخ سفید باقی میماند و تغییر نمیکند کتابدار است.
مطبوعات در عرصه پژوهش مورد بیمهری قرار گرفتهاند
وی با بیان اینکه متأسفانه در ایران مطبوعات در عرصه پژوهش مورد بیمهری قرار گرفتهاند، تصریح کرد: بحث نشریات در عرصه پژوهش در سه دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است و پیش از آن اگر کسی از مطبوعات در مقالات خود استفاده میکرد بدون هیچ قیدی آن را مردود میکردند.
قاسمی با عنوان اینکه نگاه به مطبوعات در عرصه پژوهش متغیر شده است، گفت: با وجود این تغییرات ولی همچنان ضعف سیستمی وجود دارد و برنامهریزان کشور باید به این موضوع به صورت جدی توجه کنند.
وی با اشاره به اسناد ارزشمندی که در مطبوعات وجود دارد، بیان کرد: آرای فقهای گذشته از جمله اسنادی است که در نشریات گذشته وجود دارد که اگر این نظریات و فتاوا جمعآوری و در اختیار علما گذاشته شود اطلاعات نابی به دست ایشان داده شده است.
این نویسنده و پژوهشگر حوزه مطبوعات ادامه داد: آرای فقهای صدر مشروطه که همگی مجتهد مسلم بودند به گوش علمای امروزی نرسیده است، در این راستا میتوان به حضور سه شیخ حسین در مجلس اول اشاره کرد که نظرات نافذی داشتند.
وی به نظریات یکی از علما در ارتباط با توقیف مطبوعات در گذشته اشاره کرد و گفت: ایشان برای اینکه مردم متوجه حساسیت موضوع شوند مثال مغازه بزازی را آورده که تعدادی در آن مشغول به کار هستند و میگوید اگر یک نفر دچار خطایی شد دلیل نمیشود که بزازی را تعطیل و بقیه افراد بیکار شوند.
استفاده از وجوهات برای انتشار نشریات
قاسمی به نظر یکی از علمای گذشته در ارتباط با چاپ نشریات اشاره و تصریح کرد: شیخ ابوالحسن اصفهانی(ره) اجازه میدهد که از وجوهات برای انتشار نشریات استفاده شود که نشان از میزان اهمیت نشریات در دیدگاه علما دارد.
وی با تأکید بر اینکه کتابخانه هر شهری باید بخشی را به فرهنگ و سنتهای آن شهر اختصاص دهد، گفت: کتابخانههای قم باید بخشی را به مطبوعات اسلامی و سیره علمای دینی اختصاص دهند و پژوهش کنند که کدام یک از علما کار روزنامهنگاری انجام میداده و یا صاحب امتیاز نشریهای بوده است.
این نویسنده و پژوهشگر حوزه مطبوعات به نشریهای به نام «لرستان پژوهی» که توسط وی منتشر میشده اشاره و ابراز کرد: در این نشریه به سیره آیت الله بروجردی توجه شده و کار ارزشمندی صورت گرفته است.
وی اضافه کرد: در ارتباط با آیت الله بروجردی اسناد بسیاری به صورت پراکنده در منازل وجود دارد که اهتمامی ویژه میطلبد و چه بسیاری از اسناد دچار آفت تاریخی شده و اسنادی نیز به صورت شفاهی وجود دارد که کار را بسیار مشکلتر میکند.
این پژوهشگر تاریخ مطبوعات با اشاره به حساسیت زمان در مراجعه به اسناد شفاهی گفت: بسیار کسانی که نسبت به موضوعی و یا شخصی اطلاعات دارند ممکن است تا روز دیگری که قرار است به آنان مراجعه شود فوت کنند و با فوت این اشخاص دیگر سندی ممکن است وجود نداشته باشد.
برخی از خبرگزاریها آرشیو خود را ندارند
وی به مهمترین نقطه ضعف مطبوعات و خبرگزاریهای ایران اشاره و بیان کرد: در حالی که برخی از خبرگزاریها آرشیو خود را ندارند برخی از کتابخانههای خارجی نسبت به جمعآوری آنها اقدام کردهاند و بر اساس تاریخ و موضوع در اختیار پژوهشگران میگذارند.
قاسمی در بخش پایانی سخنان خود با تأکید بر اینکه تولید محتوا چه در پژوهش و چه در مطبوعات هزینهبر است، خاطرنشان کرد: با طرح و برنامه مدون باید در جمعآوری هر نوع سند رسمی و غیر رسمی کوشا بود تا بتوانیم این ضعف را برطرف کنیم.
[ad_2]
منبع:خبرگزاری مهر