سیاهی لشکرهای رسانه‌



ایسنا/اصفهان اصفهان پر از اتفاق ریز و درشت است، نشست‌های خبری همیشه شلوغ و فهرست اعضای خانه مطبوعات و انجمن صنفی روزنامه‌نگاران بلند بالا، اما اگر یک نفر، برای پیگیری همان اتفاقات ریز و درشت، نگاهی به خروجی رسانه‌های برخط و مکتوب استان داشته باشد، درمی‌یابد که خبرنگار نما بسیار است و خبرنگار، اندک.

شاید وقت پرداختن به یک معضل، تعداد خبرنگارانی که پا به میدان روایت می‌گذارند کم به نظر برسد اما کافی‌ است وقت دریافت تسهیلاتی که عمدتاً در گرماگرم تبریک‌ و تقدیرهای هفدهم مرداد برای خبرنگاران در نظر گرفته می‌شود، فرا برسد تا یکباره با تعداد زیادی همکار آشنا شوید که خود را خبرنگار معرفی می‌کنند. تا زمانی که این تسهیلات منحصر به طرح ترافیک، کارت هدیه یا بسته اینترنت سالانه رایگان بود، می‌شد از پرداختن به بحران اختلاط خبرنگار و خبرنگار نماها چشم‌پوشی کرد اما اکنون که به احترام شفافیت، اسامی ۲۳ هزار خبرنگاری که در اولویت تزریق واکسن کرونا قرار گرفته بودند منتشر شده، دیگر وقت پرداختن به این بحران فرا رسیده است؛ به‌ویژه که در چند سال اخیر، بحث در نظر گرفتن تسهیلاتی برای تأمین مسکن خبرنگاران هم بر سر زبان‌ها افتاده و دیگر، به‌سادگی نمی‌توان ضرورت انجام پالایش را پشت گوش تعارف انداخت و نادیده گرفت.

به بهانه در اولویت قرار گرفتن واکسیناسیون خبرنگاران، به‌عنوان یکی از تسهیلاتی که اخیرا به همه خبرنگاران اختصاص‌یافت، ایسنا از چند تن از اصحاب رسانه اصفهان درخواست کرده تا خود به این سؤال پاسخ بدهند که «آیا ضرورت داشت همه خبرنگاران در اولویت تزریق واکسن کرونا قرار بگیرند؟»

 آلا توحیدی، روزنامه‌نگار اعتماد به این سؤال این‌گونه پاسخ می‌دهد: در گذشته هم شنیده بودیم که تسهیلاتی مثل طرح ترافیک به خبرنگاران اختصاص پیدا کرده و انتظار داشتیم شامل خبرنگارانی شود که به مرکز شهر رفت‌وآمد دارند یا مدام در حال تهیه گزارش‌های میدانی هستند اما متأسفانه کسانی از آن بهره می‌بردند که این ویژگی‌ها را نداشتند. طبیعی است که چنین افرادی حتی اگر خبرنگار باشند دیگر قادر نخواهند بود از مشکلات مردم بنویسند. آن‌ها شرمنده این لطف نابه‌جای مسئولان می‌شوند و جایی که نباید سکوت می‌کنند و درنتیجه، اعتماد عمومی از همه جامعه خبری سلب می‌شود.

او می‌گوید: در بحث واکسیناسیون نیز باید عکاسان و خبرنگارانی در اولویت تزریق قرار می‌گرفتند که وسط میدان جنگ کرونا حضور داشتند. اگر هر یک از آن ۲۳ هزار خبرنگاری که واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند، یک مطلب درباره مشکلات مردم نوشته بودند، امروز بخش اعظمی از این مشکلات حل‌شده بود اما واقعیت این است که تعداد خبرنگاران واقعی  بسیار کمتر از این عدد و رقم‌هاست و همه می‌دانیم که بازاریاب‌ها و منشی‌های دفاتر رسانه‌ها نیز به لطف احراز شرط دارا بودن معرفی‌نامه سردبیر، امروز عضو خانه مطبوعات هستند!

سونیا غلامی، روزنامه‌نگار اصفهان زیبا نیز به ایسنا می‌گوید: ای کاش شش ماه زودتر واکسیناسیون عکاسان و خبرنگارانی که برای تهیه گزارش‌های میدانی در بیمارستان و آزمایشگاه و… حضور داشتند انجام می‌شد، شاید اگر این اتفاق می‌افتاد آن‌ها چند بار به کرونا مبتلا نمی‌شدند.

او تصریح می‌کند: حق طبیعی همه مردم است که واکسینه شوند و با خیال راحت در محل کارشان حضور پیدا کنند اما بهتر است مسئولان، به مسئله اولویت‌بندی توجه بیشتری داشته باشند تا کسانی که بیشتر در معرض خطرند زودتر امکان تزریق واکسن را داشته باشند.

غلامی با نقل خاطره‌ای ادامه می‌دهد: درد اینجاست که وقتی تعدادی از خبرنگاران واقعی به دلیل حضور مداوم در محیط بیمارستان و نشست‌ها و… درخواست می‌کردند واکسیناسیون خبرنگاران در اولویت قرار بگیرد، تعدادی از خبرنگار نماها که هیچ فعالیت رسانه‌ای نداشتند، علیه این درخواست‌کنندگان در شبکه‌های اجتماعی مطلب می‌نوشتند و می‌گفتند ما درخواستی نداریم و سهم خود را می‌بخشیم اما وقتی این مطالبه به ثمر نشست و تزریق واکسن به مرحله عملیاتی رسید، همین افراد رفتند و واکسن زدند!

فاطمه نصر، یکی از عکاسان ایسناست که از زمان شیوع کرونا تاکنون چندین بار برای تهیه گزارش‌های میدانی در بیمارستان‌ها و بخش ویژه بیماران کرونایی حضور پیدا کرده، به ایسنا می‌گوید: دراین‌باره تردیدی ندارم که باید عکاسان و خبرنگارانی که گزارش میدانی تهیه می‌کردند در اولویت تزریق قرار می‌گرفتند و مسئولان باید بین این افراد و کسانی که خبرنگار نما هستند، تمایزی قائل می‌شدند.

پاسخ عطیه توسلی، خبرنگار خبرگزاری فارس اصفهان به سؤال ایسنا چنین است: به نظرم حوزه رسانه بسیار وسیع است و به همین خاطر شاید بهتر بود خبرنگارانی در اولویت تزریق قرار می‌گرفتند که درست در وسط این میدان خطرناک حضور داشتند.

«آیا انجام بازنگری و پالایش در فهرست اعضای خانه مطبوعات اصفهان را یک ضرورت می‌دانید؟»

منصور گلناری، مدیر خانه مطبوعات اصفهان به سؤال ایسنا این‌گونه پاسخ می‌دهد: قطعاً بحث پایش و پالایش امر لازمی است و باید سالی یک‌بار انجام شود، به این دلیل که خبرنگاران ممکن است از رسانه‌ای به رسانه دیگر رفته باشند یا خبرنگار جدیدی به اصحاب رسانه اصفهان اضافه‌شده باشد اما روند این پایش کمی پیچیده است.

او تصریح می‌کند:  این‌طور به نظر می‌رسد که ما در خانه مطبوعات نشسته‌ایم و خبر داریم چه کسی وارد این حوزه می‌شود و چه کسی از آن خارج می‌شود اما چنین نیست. وقتی خبرنگاری وارد یک رسانه می‌شود، در وهله اول مدیرمسئول باید نام این خبرنگار را به خانه مطبوعات اعلام کند یا بگوید که چه جابه‌جایی‌ای در رسانه او انجام‌شده، در مرحله دوم، خانه مطبوعات باید حداقل هر سه ماه یک‌بار رصد انجام بدهد و فهرست اعضا را به روز کند و در وهله سوم نیز نیازمند همکاری و عمل به هنگام  وزارت ارشاد هم هستیم.

مدیر خانه مطبوعات استان اصفهان، با تأکید بر اینکه پالایش و به‌روزرسانی فهرست اعضای خانه مطبوعات نیازمند همکاری چندجانبه خبرنگار، مدیرمسئول، خانه مطبوعات و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است، ادامه می‌دهد: خانه مطبوعات اصفهان حدود ۳۰۰ عضو دارد و طبق برآوردی که انجام داده‌ایم، حدود ۲۰ نفر از آن‌ها اصلاً در مجموعه رسانه نیستند اما خود مدیرمسئولانی که به آن‌ها معرفی‌نامه داده‌اند باید این مورد را اعلام کنند. ما نمی‌خواهیم رأسا اقدام به حذف افراد کنیم.

گلناری می‌گوید: مسئله واکسن یک مسئله انسانی است و مهم نیست اگر چند غیر رسانه‌ای هم از سهمیه خبرنگاران استفاده کرده باشند اما اگر بحث پایش و پالایش جدی گرفته نشود، برای تسهیلاتی مثل مسکن خبرنگاران یا برای توزیع کارت‌های هدیه که در مواردی مسئولیت تقسیم آن به خانه مطبوعات سپرده می‌شود، به مشکل برمی‌خوریم.

او در پاسخ به این سؤال که آیا برای ساماندهی اعضای خانه مطبوعات تاکنون  اقدامی انجام داده‌اید یا خیر؟ توضیح می‌دهد: در بسیاری از صنوف مثل ارتش و سپاه درجه‌بندی وجود دارد اما ساختار رسانه‌های ما منظم نیست و هر کس از راه می‌رسد خبرنگار، دبیر و گاه سردبیر می‌شود! این بزرگ‌ترین مشکل امروز رسانه‌های ماست و برپا کردن یک نظام رتبه‌بندی می‌تواند به حل آن بیانجامد.

مدیر خانه مطبوعات استان اصفهان یادآور می‌شود: من در دهه هشتاد نیز تلاش کردم این رتبه‌بندی را انجام بدهم اما عده‌ای اجازه ندادند و اکنون دوباره برای اجرایی کردن آن پیش‌قدم شده‌ام تا پرونده‌ای جامع برای تک‌تک اعضای خانه تشکیل بدهیم و در آن سوابق شغلی، صنفی، درمانی و بهداشتی، شرایط معیشتی و توانمندی‌های افراد را قید کنیم و رتبه‌بندی بر اساس همین سوابق صورت بگیرد.

گلناری خاطر نشان می‌کند: وقتی ما مطلع باشیم که چند درصد از اعضای خانه مطبوعات در منازل استیجاری زندگی می‌کنند، هنگامی‌که بحث مسکن خبرنگاران مطرح شود می‌دانیم چه کسانی باید در اولویت دریافت این تسهیلات قرار بگیرند و وقتی از وضعیت معیشتی آن‌ها اطلاع داشته باشیم، بی‌اینکه صبر کنیم خودشان درخواست وام کنند، با حفظ کرامت انسانی این افراد برایشان اقداماتی را انجام خواهیم داد.

وحید صلواتی، رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان اصفهان نیز انجام پالایش را یک ضرورت می‌داند اما تأکید می‌کند که این کار باید با ظرافت و حفظ شأنیت افراد انجام شود.

او می‌گوید: یکی از برنامه‌های انجمن صنفی روزنامه‌نگاران این است که جلساتی را با حضور آن دسته از اعضا که دیگر فعالیتی ندارند برگزار کند و از آن‌ها بپرسد آیا مایلید با رعایت قوانین و پرداخت به هنگام حق عضویت در انجمن صنفی حضور داشته باشید؟ شاید فردی به هر دلیلی مدتی نتوانسته فعالیت خبری داشته باشد و این ارتباط باعث می‌شود که ما در تصمیم‌گیری دچار اشتباه نشویم.

رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران خاطر نشان می‌کند که نویسندگان نیز زیر مجموعه این انجمن هستند و ادامه می‌دهد: حرفه خبرنگاری مثل سایر مشاغل نیست که فرد با از دست دادن قوای جسمی دیگر قادر به ادامه آن نباشد، این حرفه یک هنر است و کمال خبرنگار را نیز در نویسنده شدن می‌توان جست.

صلواتی ادامه می‌دهد: برخی از اعضای انجمن صنفی روزنامه‌نگاران، در گذشته برای روزنامه می‌نوشته‌اند و امروز، کتاب می‌نویسند. آن‌ها پیشکسوت این حوزه هستند و همراهی‌شان برای انجمن یک افتخار است بنابراین درست نیست که با یک خط و خط‌کشی خشک و غیر منعطف آن‌ها را از فهرست انجمن صنفی خط بزنیم.

او تصریح می‌کند: شرط روزنامه‌نگار بودن اهلیت است نه عضویت در تشکل‌ها و ما هم باید اساسنامه را به‌گونه‌ای اصلاح کنیم که هویت و شخصیت افراد ملاک عضویت قرار بگیرد نه صرف ارائه پنج مطلب منتشر شده در رسانه‌ها.

رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان اصفهان نوید می‌دهد که پس از بهبود شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا، این انجمن جلسات بیشتری را برای بررسی این مسائل برگزار خواهد کرد و با خانه مطبوعات نیز ارتباط سازنده‌تری خواهد داشت.

انتهای پیام


منبع:خبرگزاری ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا