امروز شبکه‌های اجتماعی به سلاح و رسانه مهاجم تبدیل شده‌اند



ایسنا/خراسان رضوی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: امروز شاهدیم که شبکه‌های اجتماعی کارکرد اولیه خود را از دست داده و تبدیل به سلاح، ابزار و رسانه مهاجم شده‌اند و می‌توانند افکار عمومی را سازماندهی و هدایت کنند.

سردار جلالی امروز، ۲۱ تیر، در همایش منطقه‌ای پدافند سایبری و اقدامات مصون‌ساز که در مشهد مقدس برگزار شد، با بیان اینکه رابطه‌ای جدی بین فناوری‌ها، استراتژی‌ها و تهدیدات وجود دارد، اظهار کرد: در ذات فناوری، راهبردهای آشکار و پنهانی از جمله اشراف، تسلط و کنترل اطلاعات وجود دارد که ما را با گونه‌ای جدیدی از تهدیدات مواجه می‌کند.

وی ادامه داد: حوزه جنگ شناختی یکی از شکل‌های جدید تهدیدات است که قابلیت ترکیب با حوزه‌های بیولوژیک را نیز دارد. نمونه آن را در بدحالی دانش‌آموزان مدارس دخترانه در سال گذشته شاهد بودیم و پدیده هراس اجتماعی به عنوان یک عامل شناختی قابلیت خود را در تبدیل شدن به علائم و عوارض شبه‌مسمومیت نشان داد.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور از رسانه به عنوان ابزاری یاد کرد که هم در حمله و هم در دفاع کارکرد دارد و افزود: در همین موضوع بدحالی دانش آموزان شاهد بودیم که با آگاهی‌بخشی و جلوگیری از انتشار اخبار غلط و گمراه‌کننده، این پدیده کنترل شد و پایان یافت.

جلالی با اشاره به اعتراضات اخیر فرانسه، عنوان کرد: در این اتفاقات، فارغ از اینکه قضاوت کنیم که حق با کیست، شاهد استفاده از شبکه‌های اجتماعی به عنوان یک ابزار هستیم. خود دولتمردان فرانسوی نیز اذعان دارند که این اعتراضات، تحت تاثیر شبکه‌های اجتماعی است که بستر آن را فناوری سایبری تشکیل می‌دهد.

کنترل و مدیریت تهدیدات مستتر در فناوری به یک دانش تبدیل شده است

وی تهدیدات سایبری، استفاده از ابزارهای مالی به عنوان ابزار فشار بر ملت‌ها و استفاده از غذا به عنوان اسلحه را از دیگر ابزارهای جنگ ترکیبی دانست که امروز در کنار رسانه و شبکه‌های اجتماعی در خدمت کشورهای سلطه گر جهان قرار دارد.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه امروز کنترل و مدیریت تهدیدات مستتر در فناوری به عنوان یک دانش در جهان شناخته می‌شود، ادامه داد: این به معنای استفاده از مزایای فناوری ضمن توجه و خنثی‌سازی تهدیدات و پیامدهای ناشی از آن است.

جلالی همچنین به ظهور مفهومی به نام فناوری‌های همگرا و همجوش اشاره کرد و گفت: در  این مفهوم چند فناوری با هم ترکیب شده و سبب پیدایش گونه جدیدی از تهدید می‌شوند که پایه و اساس تهدیدات ترکیبی را شکل می‌دهند.

وی با بیان اینکه در تهدیدات ترکیبی حوزه جنگ و امنیت با هم تلفیق شده و قابل تفکیک نیست، افزود: برای شناسایی راهبردهای مقابله با این تهدیدات، باید ساختارها و کارکردهای آن را تشخیص بدهیم.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه با تغییر شکل تهدیدات، امروز مردم به عنوان کانون اثرگذاری در تهدیدات ترکیبی محسوب می‌شوند، خاطرنشان کرد: امروز شاهدیم که شبکه‌های اجتماعی کارکرد اولیه خود را از دست داده و تبدیل به سلاح، ابزار و رسانه مهاجم شده‌اند و می‌توانند افکار عمومی را سازماندهی و هدایت کنند.

جلالی بیان کرد: با توجه به اهمیت مردم در تهدیدات نوین، اهدافی جذابیت بیشتر یافته است که بیشترین خدمات را مردم ارائه کرده و جامعه بیشترین وابستگی را به آن‌ها دارد. در اینجاست که حفظ تداوم کارکرد و مدیریت پیامدهای ناشی از چنین تهدیداتی اهمیت خود را نشان می‌دهد.

مولفه‌های تهدیدات ترکیبی

وی عنوان کرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته، امروز تهدیدات ترکیبی که با آن مواجه هستیم، دارای ۵ مولفه اساسی است که اولین آن تهدیدات درون‌زاست و فناوری، ضریب این تهدیدات را افزایش داده است.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه تهدیدات درون‌زا در حوزه فناوری مختص کشور ما نیست، افزود: از سال ۲۰۱۸ آمریکایی‌ها با تنظیم قوانینی در فضای سایبر زیرساخت‌های حوزه کنترل صنعتی (OT) و خدمات زیرساختی را جداسازی و تبدیل به یک آژانس کرده‌اند. این آژانس راهبرد کاهش تهدیدات درون‌زا در صنایع آمریکا را به عنوان یک راهبرد جدی تعریف کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان پدافند غیرعامل، جلالی ادامه داد: در این سند هر مدیری که از سه ویژگی دسترسی به اطلاعات، اختیار و دانش برخوردار باشد، باید کنترل مضاعفی روی او اعمال شود. این یعنی حتی آمریکایی‌ها در این موضوع آسیب‌پذیر بوده و روی آن حساس هستند.

وی دومین مولفه تهدیدات ترکیبی را آسیب‌پذیری سایبری عنوان کرد و گفت: در دسته‌بندی‌های صورت گرفته، چهار دسته حملات تشخیص داده شده است که آسیب‌پذیری‌های کشف شده، آسیب‌پذیری‌ها پنهان، ایمپلنت‌ها (شامل سخت‌افزار، میان‌افزار و نرم‌افزارها) و تهدیدات پیشرفته ماندگار از جمله آنهاست.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور اظهار کرد: آمارها نشان می‌دهد در سال‌های اخیر، بخش عمده حملات دشمن در حوزه سایبری مبتنی بر آسیب‌پذیری‌های آشکار صورت گرفته که به راحتی قابل رفع بوده است.

جلالی اضافه کرد: یکی از تاکیدات سازمان پدافند غیرعامل کشور برطرف کردن آسیب‌پذیری‌ها کشف شده در حوزه سایبری است که برای رفع این آسیب‌پذیری‌ها دستورالعمل و سازوکار لازم پیش‌بینی و در اختیار دستگاه‌های اجرایی قرار گرفته است. امروز شناسایی و رفع این آسیب‌پذیری‌ها، تکلیف قانونی و شرعی همه کارشناسان و مدیران حوزه سایبری است.

وی اثرگذاری بر ذهن، فکر، باور و رفتار مردم که موجب سیاه‌نمایی، ناامیدی از آینده و نارضایتی می‌شود را از دیگر اقدامات دشمنان برشمرد و افزود: عبور از مرز امنیت سایبری و ترکیب آن با امنیت فیزیکی از راهبردهای دشمن در این حوزه است.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور بزرگترین ضعف در حوزه سایبری را وابستگی به انرژی برق عنوان کرد و گفت: ساماندهی برق اضطراری به ویژه در زیرساخت‌ها و الزام استفاده از ژنراتورهای برق اضطراری باید به سمتی توسعه پیدا کند که زیرساخت‌هایی که مردم به خدمات‌رسانی آن‌ها وابستگی دارند، از پایداری کامل در این زمینه برخوردار باشند.

انتهای پیام


منبع:خبرگزاری ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا